Home Сад и огород Сафлору – що це таке, як вирощують, яким чином використовують

Сафлору – що це таке, як вирощують, яким чином використовують

0
0

Сафлор – маснична рослина, що володіє безліччю корисних якостей. Про нього знали ще стародавні єгиптяни 3,5 тисячі років до н.е. Тоді його застосовували для фарбування тканин. Пізніше були відкриті цілющі властивості квітки і з нього почали виготовлятися ліки.

Зараз рослина вирощується в певних регіонах, залишаючись невідомим на інших територіях. Розберемося докладніше – що це за рослина і як його використовують.

Опис сафлору

Це однорічна трав’яниста рослина, яка відноситься до сімейства одноколірні. Висота пагонів становить близько 35 см, в рідкісних випадках досягаючи 1-1,5 м. Володіє масивними стеблами і щільними зубчастими листками, забезпеченими шипами.

Час цвітіння варіюється з червня по вересень. Суцвіття пухнасті, оранжево-жовтого або вогняного кольору, діаметром 3,5 см. Після того, як рослина відцвіте, на місці квіток утворюються білі насіння довгастої форми. Плоди переробляють і отримують масло, яке не має запаху і володіє трохи гіркуватим присмаком.

Сафлору - що це таке, як вирощують, яким чином використовують

В Індії сафлор отримав славу афродізіака. В Європі за допомогою квіток фарбували посуд і тканини. Виготовлену з насіння масло має масу корисних властивостей. У давнину використовували в якості просочення для мумій. Пізніше стали застосовувати в якості основи мазей і ліків. Зілля застосовували для лікування захворювань серця.

У сучасному світі масло бере участь в різні галузях. Його активно використовують в медицині та кулінарії. Продукт збагачений великою кількістю лінолевої кислоти, яка позитивно впливає на серце, судини, а також нормалізує холестерин в крові. Його можна споживати навіть діабетикам.

У природних умовах росте в Ефіопії та Афганістані. Ці країни також є його батьківщиною. Культивують квітка на півдні Росії і України, на Кавказі, в Китаї, США, Індії, Туркестані.

Існує безліч сортів рослини, виведених селекціонерами. Такі екземпляри відрізняються менш вираженою «колючестью» листя.

Корисні складові і калорійність насіння

Сафлор, насіння якого багаті корисними речовинами, – цінний продукт. Вміст олії в плодах досягає 40%, а білка – близько 12%. Калорійність насіння становить більше 500 ккал на 100 г продукту. Енергетична цінність масла ще вище – понад 800 ккал.

Сафлору - що це таке, як вирощують, яким чином використовують

Насіння використовуються в різних напрямках.

Для лікування захворювань і зміцнення здоров’я

Існує безліч рецептів з участю рослини.

У косметології

Масло, отримане з плодів, допомагає впоратися з великою кількістю шкірних проблем і захворювань.

Як корм для домашніх птахів

З рослини роблять силос, який відрізняється високими поживними властивостями.

Для фарбування тканин

З цією метою беруть пелюстки квіток. Вдається фарбувати вовняні, шовкові і бавовняні вироби в червоний, помаранчевий або жовтий колір.

У кулінарії

Сафлор підходить в якості харчового барвника або приправи.

У плодах присутній маса важливих вітамінів і мікроелементів: вітаміни А, К і Е, залізо, кальцій, цинк, магній, хром. Зміст поліненасичених кислот досягає 75%. Дуже цінується сафлорового мед, в якому максимальна концентрація цілющих речовин.

Цілющі властивості, застосування в медицині

Завдяки корисним складовим, сафлор активно застосовується в народній і традиційній медицині. Його використовують як інгредієнт багато фармацевтичних кампанії. Особливо поширене застосування в Тибеті і Китаї.

Сафлор володіє наступними цілющими властивостями:

  • надає жарознижуючий і знеболюючий ефект
  • має жовчогінну і послаблюючу дію
  • зупиняє кровотечі
  • покращує роботу серця і судин
  • виступає антиоксидантом, знижує тиск
  • попереджає атеросклероз, нормалізує рівень холестерину

Застосування сафлору і його продуктів дуже широке. Це прекрасний антисептик, який використовують при порізах, пузирчатке і опіках. У деяких країнах є зупиняють кров засобом в післяпологовий період, лікують деякі гінекологічні захворювання – ендометрит, тривала відсутність менструацій, ендоцервіцити.

Сафлору - що це таке, як вирощують, яким чином використовують

Масло можна втирати в суглоби для полегшення болю. Рекомендовано до вживання людям похилого віку для нормалізації роботи серця. Згідно з дослідженнями, після 6 тижнів прийому масла, у більшості випробовуваних відзначили зниження в крові шкідливого холестерину.

Не варто забувати, що лікування ліками на основі рослини має проходити з дозволу лікаря. Цей продукт має свої особливості застосування і протипоказання. У нього є недолік – сафлор погано поєднується з багатьма препаратами.

Тому, якщо людина застосовує інші фармацевтичні засоби, потрібно бути обережним.

Роль в косметології

У косметології широко застосовується сафлорова олія. Можна зустріти в складі косметики для шкіри і волосся. Завдяки входять до складу кислот (лінолевої, олеїнової, стеаринової) досягається розгладжує і зволожуючий ефект. Масло живить, пом’якшує і розгладжує шкіру. Сприяє стимуляції обмінних процесів і поліпшення кровообігу, тому включають в елітні креми і маски для обличчя та шиї.

Зустрічається в шампунях і бальзамах для волосся, можна самостійно додавати в маски або наносити в чистому вигляді. Масло акуратно змивається з волосся за допомогою звичайного шампуню. Засіб покращує стан тьмяних і пересушені волосся, надає пружність і блиск.

Завдяки високому вмісту вітаміну Е, косметика на основі сафлору підходить для вікової та сухої шкіри. Антиоксиданти загоюють і відновлюють пошкодження і мікротріщини епідермісу. Властивості шкіри значно поліпшуються при регулярному застосуванні.

Сафлорова олія підходить навіть для жирної шкіри, не збільшує секрецію шкірного жиру, а регулює її. Засіб також допомагає вирівняти тон шкіри, зміцнює капіляри і освіжає колір. Масло служить провідником інших компонентів, посилюючи їх дію.

Чай – кому корисний і як приготувати

Дуже поширена практика коли готують з сафлору чай. Напій популярний вже багато століть. Основним його властивістю є відчутний сечогінний ефект. З давніх часів з його допомогою лікували і очищали нирки.

Також вважається, що чай корисний тим, хто страждає від серцевої недостатності або недокрів’я. Для отримання результату необхідно вживати напій протягом 1-1,5 місяця. Готують чай з пелюсток квіток наступним чином.

Сафлору - що це таке, як вирощують, яким чином використовують

Спосіб 1

Щоб приготувати напій 0,5 ч.л. сировини заливають чашкою окропу, і настоюють півгодини. Засіб очищає і відновлює стінки кишечника, має протизапальну дію і покращує стан шкірних покривів. Чай заспокоює і знімає напругу після трудового дня. Тому – рекомендують пити на ніч. Дозволяється вживання декількох чашок в день.

Спосіб 2

Залити 1 ч.л. сировини 1 літром гарячої води і прокип’ятити кілька хвилин. В день потрібно випити 4 склянки. Такий рецепт рекомендований людям з істотними шкірними захворюваннями (наприклад, при псоріазі). Готове засіб слід зберігати в холодильнику.

Врахуйте, що такий напій не варто поєднувати з іншими лікувальними настоями і чаями. А зберігати потрібно в прохолодному темному місці.

Особливості застосування в кулінарії

Сафлор в кулінарії використовується в різних напрямках. Не дарма його називають диким або американським шафраном, адже він успішно здатний замінити цю спецію.

В їжу використовують обсмажені плоди і пелюстки рослини. Застосовується як приправа до яловичини, поросяті, страв з риби. Особливо полюбився в такій якості сафлор в Грузії. Додається в закуски з овочів, квасолі і волоських горіхів. Додає незабутній аромат курчати на вертелі, піці, курці. У Латинській Америці сушене листя квітки додають до страв з рису і тушкованих овочів.

У кулінарії використовуються різні сорти. Листя імеретинського сафлору додають в салати. Пагони також задіють при готуванні маринадів.

З квіток отримують природний барвник жовто-червоного або шафранового кольору. З його допомогою надають цікавий колір десертів, соусів, випічки і желе.

Найпопулярніший в кулінарії продукт – масло, яке застосовується кухарями в різних куточках земної кулі. Придатне для смаження, приготування продуктів у фритюрі.

Масло бере участь у виробництві висококласного маргарину. У чистому вигляді використовується для заправки салатів. Таке масло не застигає навіть при низьких температурах.

Соєва Масло не має вираженого смаку, зате має легкий квітковим ароматом. Може використовуватися в дієтичному харчуванні.

Вживання рослини в харчуванні допоможе урізноманітнити раціон і зробити його більш яскравим. Крім поліпшення смакових якостей отримуємо користь для організму.

Сафлору - що це таке, як вирощують, яким чином використовують

Вирощування рослини на своїй ділянці і основи догляду

Сафлор зовсім нескладно виростити на власному городі або дачній ділянці. Рослина невибаглива і догляд за ним не складе труднощів.

Посадка

Розмноження відбувається насінням. Посадку в грунт здійснюють на початку весни. Насіння здатні проростати вже при температурі пару градусів тепла. Паростки витримують невеликі заморозки до -6 С. Посадку можна переносити на осінь і навіть початок зими.

Паростки починають проглядатися з землі через 1,5 тижні після посадки. При сприятливих погодних умовах цвітіння починається через 2-2,5 місяці. Дочекатися зрілих насіння можна не раніше, ніж через 3,5 місяці.

Виріс сафлор любить світло і тепло. Незмінним умовою цвітіння виступає тепле літо. Прохолода і дощ не сприяють зав’язі і утворення насіння.

Цвітіння відбувається нерівномірно. Першими розпускаються і зав’язуються суцвіття в центрі, а пізніше – бічні. Дозрілі насіння щільно сидять в кошиках, що не висипаючись.

Сафлору - що це таке, як вирощують, яким чином використовують

Полив

Сафлор найкраще себе почуває в умовах легкої посухи. Для нього немає нічого гіршого, ніж надлишок вологи і болото на грядці. Потужні коріння і м’ясиста листя чудово утримують воду. Найчастіше можна обійтися природними опадами. Полив потрібен тільки під час формування бутонів і перед появою насіння в разі, коли тривалий час немає дощів.

Грунт і добриво

Рослина здатна добре рости практично в будь-якому грунті. У природних умовах росте в солоному грунті, що не відрізняються родючістю. Якщо ви хочете отримати дійсно багатий урожай, бажано здійснювати посадку в чорнозем. Непогано росте сафлор в супіщаних і суглинистой грунті.

Квітка слід удобрювати раз на місяць готовими мінеральними добривами. Особливо необхідна підгодівля в період посадки і проростання насіння. Слід враховувати, що удобрюють лише ті екземпляри, які вирощують для декоративних цілей. Якщо планується використовувати квітка для вживання всередину і лікування, залиште його рости природним чином.

Хвороби і паразити

Найбільш поширений проблеми – іржа, септоріоз і загнивання коренів. Дуже важливо не перестаратися з поливом. У разі виявлення грибкових інфекцій, виробляють обробку фунгіцидами.

Серед шкідників найбільшої шкоди завдає сафлорового мушка, яка пошкоджує бутон і відкладає яйця прямо. Також зустрічаються тля і довгоносики. Для боротьби з паразитами набувають спеціальні препарати.

Незважаючи на масу корисних властивостей і смакових якостей, про сафлором знають далеко не всі квітникарі. Квітка культивують не тільки як декоративну рослину. Це джерело корисних речовин, лікарський засіб і приправа одночасно.

З нього роблять масло, готують чай, використовують як харчовий барвник і приправу до їжі. Виростити квітку на власній ділянці цілком реально. Приклавши трохи зусиль, восени можна отримати багатий урожай.

Більше інформації про олію сафлори можна дізнатися під час перегляду відео:

 

Admin Уважаемые посетители, если у Вас возникли какие-либо вопросы, Вы можете их задать в комментариях. Мы обязательно Вам ответим в течении суток.

Напишите свой комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *